Alexander Kniazev
Distribuie

Alexander Kniazev s-a născut la Moscova în 1961. A început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu Alexander Fedorchenko și a absolvit Conservatorul din Moscova în 1986. A continuat studiul cu renumita organistă Galina Kozlova și a absolvit Conservatorul Nizhny-Novgorod ca organist în 1991.

Alexander Kniazev este laureat al Concursului Internațional de Violoncel din Vilnius (1977), al Concursului Internațional de Violoncel din Cassado (1979) și al Concursului de Muzică de Cameră din Trapani (1987), al Concursului Internațional Ceaikovski (1990) și al Concursului UNISA din Pretoria (1992).

A concertat împreună cu dirijori prestigioși ca Evgeny Svetlanov, Yuri Temirkanov, Mstislav Rostropovitch, Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet, Maxim Shostakovitch and Neemi Jarvi. Între partenerii săi de muzică de cameră se numără Vadim Repin, Nikolai Lugansky,Viktor Tretyakov, Boris Berezovsky, Dmitry Makhtin, Laurent Korcia, Augustin Dumay, Maria-Joao Pires și Mikhail Voskresensky. Alexander Kniazev este și pedagog și predă la Conservatorul din Moscova; de asemenea, susține cursuri în Europa și Asia.
În stagiunea 2002, Alexander Kniazev a apărut în Festivalul Tanglewood împreună cu Orchestra Simfonică Baltimore și cu Orchestra NHK în Japonia. Cele mai recente apariții ale sale – în Franța la Festivalrile Saint Denis, „Nuits de Suquet”, „La Roque d’Anthéron”, Sisteron și Menton, în Anglia la Festivalul Harrogate, în Portugalia la Festivalul Espinho – au fost aclamate de critici și de public.

Înregistrările făcute de Alexander Kniazev cuprind integrala Suitelor de Bach pentru violoncel (Warner Classics, 2004). În mai, 2004, a concertat alături de Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg la Veneția, interpretând partitura solistică a Concertului pentru violoncel de Elgar. În iulie 2004 a apărut în recitaluri împreună cu Evgeny Kissin la Montpellier și la Festivalul Verbier. În 2005 a lansat un CD de trio-uri aparținând creatorilor ruși, împreună Boris Berezovky și Dmitry Makhtin. Cea mai recentă înregistrare a sa este o colaborare cu pianistul Nikolai Lugansky.

« Înapoi