Elisabeth Leonskaja
Distribuie

De multe decenii, Elisabeth Leonskaja este printre cei mai admiraţi pianişti ai vremurilor noastre. Într-o lume dominată de media, Elisabeth Leonskaja a rămas devotată sieşi şi muzicii ei, şi prin aceasta a mers pe urmele marilor muzicieni din epoca sovietică, printre care se numără David Oistrah, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care nu şi-au mutat niciodată atenţia de la chintesenţa muzicii, în ciuda faptului că lucrau într-un mediu politic extrem de dificil. Modestia ei aproape legendară o face să rămână şi acum oarecum timidă în faţa presei. Însă, de îndată ce iese pe scenă, publicul simte forţa care vine din faptul că muzica este şi a fost mereu munca ei de o viaţă. Născută la Tbilisi, în Georgia, dintr-o familie rusă, a fost considerată un copil minune şi a dat primele concerte la vârsta de 11 ani. Talentul ei excepţional a adus-o curând la studii la Conservatorul din Moscova. În timp ce era încă studentă acolo, a câştigat premii importante la competiţiile internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Queen Elizabeth.

Dezvoltarea muzicală a lui Elisabeth Leonskaja a fost modelată sau influenţată în mod decisiv d colaborarea cu Sviatoslav Richter. Profesorul i-a recunoscut talentul excepţional şi i-a favorizat dezvoltarea nu doar prin ceea ce a învăţat-o şi prin sfaturile lui, ci şi invitând-o să cânte numeroase duete împreună cu el. Un eveniment muzical memorabil ! Parteneriatul muzical şi prietenia personală dintre Sviatoslav Richter şi Elisabeth Leonskaja a durat până la moartea lui Richter în anul 1997. In 1978, Elisabeth Leonskaja a părăsit Uniunea Sovietică şi s-a stabilit la Viena. Concertele ei senzaţionale de la Festivalul Salzburg din 1979 au marcat începutul carierei permanent ascendente de pianistă de concert în Occident.

Elisabeth Leonskaja a apărut ca solistă cu practic toate orchestrele importante ale lumii, cum ar fi New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra London, Zurich Tonhalle Orchestra, Berlin Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Koln şi Munchen, Czech Philharmonic Orchestra şi multe altele, sub bagheta unor dirijori de seamă precum: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov şi mulţi alţii.

Elisabeth Leonskaja este un oaspete frecvent şi îndrăgit la festivaluri muzicale prestigioase, cum ar fi cele din Salzburg, Viena şi Lucerne, Schleswig-Holstein Festival, Schubertiade din Hohenems şi Schwarzenberg. De asemenea, oferă recitaluri în cadrul Piano Series din principalele centre muzicale ale lumii, adică la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, Munchen, Zurich şi Viena.

În ciuda programului ei încărcat de solistă, muzica de cameră a jucat mereu un rol proeminent în munca ei creativă, şi are apariţii frecvente alături de cvartetele Emerson, Borodin şi Artemis.

Numeroase înregistrări stau mărturie pentru realizările artistice remarcabile ale acestei pianiste şi i-au fost acordate premii pentru ele, cum ar fi Caecilia Prize pentru Sonatele de piane ale lui Brahms sau Diapason d´Or pentru înregistrarea cu lucrări de Liszt. Alte înregistrări remarcabil includ Concertele pentru pian ale lui Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra cu Kurt Masur, Concertele pentru pian ale lui Chopin cu Czech Philharmonic Orchestram dirijor Vladimir Ashkenazy, şi Concertele pentru pian ale lui Şostakovici, cu Saint Paul Chamber Orchestra.

În patria ei adoptivă, Austria, realizările remarcabile ale lui Elisabeth Leonskaja i-au adus o largă recunoaştere. A devenit Membru d Onoare al Konzerthaus din Viena. În 2006, i-a fost decernată decoraţia Crucea Austriacă, Clasa Întâi, pentru serviciile aduse vieţii culturale din ţară – cel mai înalt titlu de acest tip din Austria. Astăzi, “Leoaica claviaturii” s-a maturizat, devenind o pianistă excepţională, care nu mai are nevoie să-şi scoată în evidenţă virtuozitatea şi se bucură de cea mai caldă primire oriunde ar apărea.

Un citat din revista muzicală “Diapason” de Andre Boucourechliev (Paris): “Calea lui Leonskaja merge doar pe culmi. Prin autodepăşire, exigenţă, pasiune şi inteligenţă, ea se plasează în rândul celor mai mari, nu numai de azi, ci şi din trecut: este la nivelul Clarei Haskil, al lui Lipatti, la care se adaugă modernitatea“.

« Înapoi