liliana ciuca
Distribuie

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997, este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena, şi concomitent cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York.

Cariera sa internaţională începe în 1997, când este invitată să cânte pe scenele marilor teatre de operă din lume, precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Nantes, Amiens, Limoges, Dijon, Berna, Köln, Karlstadt, Trier, Trieste, Lucca, Pisa, Bologna, Malta, Salonic, Mexico City, Monterey, Mazatlan, Houston, New York.

Participările la diferite festivaluri şi competiţii internaţionale de canto, precum Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”, au fost răsplătite constant cu diferite distincţii. Bogatul repertoriu operistic este completat de o mare varietate de lucrări vocal‑simfonice, capodopere ale literaturii muzicale universale din diferite epoci şi stiluri.

Repertoriul de operă cuprinde, printre altele, roluri ca Amneris în Aida de Verdi, Carmen în Carmen de Bizet, Dalila în Samson şi Dalila de Saint-Saëns, Charlotte în Werther de Massenet, Malikah în Lakmé de Delibes, Olga din Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Enriqueta din I Puritanii de Bellini, Pierrotto din Linda di Chamounix de Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de Mascagni, Pauline din Dama de pică de Ceaikovski, Zulma din Italianca în Alger de Rossini, Suzuki din Madama Butterfly de Puccini, Flosshilde din Aurul Rinului şi Amurgul Zeilor, precum şi Grimgerde din Walkiria de Wagner, Meg Page din Falstaff de Verdi, Bersi în Andrea Chenier de Giordano, Hedwige în Wilhelm Tell de Rossini, Giovana din Ernani de Verdi.

Repertoriul vocal-simfonic este, la rândul lui, foarte vast, de la lucrări clasice până la contemporane, precum şi lucrări prezentate în primă audiţie mondială.

Liliana Mattei a cântat Requiem-ul de Verdi în Franţa, Requiem‑ul de Mozart la Viena, Simfonia a IX-a de Beethoven la Köln, alături de Barbara Hendricks, El amor brujo de Manuel de Falla la Festivalul de la Esternach Luxemburg, Oratoriul de Crăciun de Bach la Cluj, Johaness Passion şi Matthäus Passion de Bach în Germania, Stabat Mater de Rossini la Luxemburg şi Cluj ş.a.m.d. A susţinut recitaluri de lieduri de Strauss, Brahms, Schumann, Schubert în Luxemburg, Mexic, Franţa şi Germania.

Mezzosoprana a colaborat cu dirijori de renume ca Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marcello Viotti, Marco Armiliato, Nello Santi, Bruno Campanella, Fabio Luisi, Bertrand de Billy sau Donald Runicle.

« Înapoi