pierre amoyal
Distribuie

Pierre Amoyal este unul dintre cei mai străluciţi violonişti ai generaţiei sale. Şi-a început studiile de timpuriu şi la vârsta de 12 ani a fost premiat cu Premier Prix de către Conservatoire National Supérieur de musique de Paris. La vârsta de 17 ani a plecat în Los Los Angeles pentru a studia cu Jascha Heifetz. Aici s-a bucurat de privilegiul de a interpreta muzică de cameră în concerte, dar şi înregistrări cu Jascha Heifetz şi Gregor Piatigorsky.

Pierre Amoyal a fost invitat să cânte cu cele mai eminente orchestre şi a perfomat în toată lumea. A colaborat cu cei mai importanţi dirijori ai vremurilor noastre: Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Charles Dutoit, Eliahu Inbal, Stanislas Skrowaczewski, Günter Herbig, Georges Prêtre, Guennadi Roshdestvensky, Kurt Sanderling, Simon Rattle, Rafael Fruhbeck de Burgos şi Myung Whun Chung. Recent, el a interpretat premiera germană a concertului pentru vioară a lui Dutilleux, împreună cu Berlin Philharmonic Orchestra, sub conducerea dirijorală a lui Lorin Maazel.

În sezonul 2014-2015, Pierre Amoyal va performa în Salzburg, Japonia, Rusia, Ucraina, Luxemburg, Sardinia, Franţa and Elveţia. Va susţine masterclasuri în Japonia, Rusia, Ucraina, România, Luxemburg, Sardinia, la Mozarteum Summer Academy în Salzburg şi Lausanne Summer Academy. Va face parte din juriul Concursului Internaţional George Enescu 2014, Concursul Internaţional Jean Sibelius Violin, Concursul Queen Elisabeth în 2015.

Împreună cu Lausanne Conservatory şi Haute Ecole de Musique, Pierre Amoyal a fondat Camerata de Lausanne, un ansamblu format din 14 tineri muzicieni talentaţi. Au înregistrat un CD cu octetul lui Mendelssohn şi concertele lui Bach Concertos pentru vioară, Serenada lui Ceaikovsky şi Souvenir de Florence, Simfonia Concertă a lui Mozart, care a fost lansată de Warner Music in 2013 cu un contract de exclusivitate pentru 5 ani. Numeroase proiecte sunt planificate pentru sezonul 2014-2015, printre care un spectacol despre istoria muzicii creată prin alăturarea mai multor compozitori, va fi interpretată de aceeaşi artişti.

Numeroasele sale înregistrări pentru Decca include lucrări ale lui Fauré (cu Pascal Rogé), Chausson, Franck (cu Ysaÿe Quartet şi Pascal Rogé), dar şi concerte de ads Dutilleux, Saint-Saëns şi Respighi (Concerto Gregoriano, împreună cu Charles Dutoit şi the French National Orchestra). Cele mai recente înregistrări ale sale pentru Harmonia Mundi include cele trei sonate ale lui Grieg şi sonatele pentru vioară ale lui Brahms, toate împreună cu Frederic Chiu, dar şi concertul pentru vioară al lui René Koering împreună cu Friedemann Layer.

Pierre Amoyal este, de asemenea, un professor pasionat. A fost numit professor al Conservatorului Naţional din Paris la o vârstă foarte tânără şi în present predă la Conservatorul din Lausanne (Haute Ecole de Musique). Este directorul articol al evenimentului Lausanne Summer Music Academy, devotat exlusiv reportoriului de vioară/pian, pe care l-a fondat cu Alexis Weissenberg iar acum îl conduce împreună cu Robert Levin. Din martie 2013 a fost numit professor la Mozarteum University în Salzburg.

În 1985 Pierre Amoyal a fost numit Cavaler al artelor şi literelor (Chevalier of Arts and Lettres) iar în 1995 a fost ridicat la rangul de Cavaler al ordinului naţional de merit (Chevalier de l’Ordre National de Mérite). În 2002 a primit Prix du Rayonnement de la Fondation Vaudoise pour la création artistique iar în 2006, Prix de la Ville de Lausanne. Pierre Amoyal cântă la una dintre cele mai celebre vioare din lume – Kochansky Stradivarius din 1717, care a fost recuperată miraculous în Italia în 1991, după furtul acesteia din 1987. Pierre Amoyal este un virtuoz excepţional al cărui talent nu a interferat cu dragostea sa pentru muncă şi dezvoltarea celor mai umane calităţi.

« Înapoi