Violoncelistul Valentin Răduțiu  Credit foto: Felix Broede
Distribuie

Violoncelistul de origine română Valentin Răduțiu, laureat al Concursului George Enescu, lansează primul său disc în compania unei orchestre: Münchner Kammerorchester, unul dintre cele mai importante ansambluri de cameră.

Text de Nona Beicu

Înregistrat la Munchen, orașul natal al muzicianului, albumul ne transpune în muzica secolului al XVIII-lea și conține trei concerte emblematice pentru perioada clasică, două dintre ele fiind parte din repertoriul violoncelistic consacrat.

coperta

Este vorba despre: Joseph Haydn – Concertul pentru Violoncel și Orchestră în Do Major (cadențele au fost scrise special pentru Valentin Răduțiu de compozitorul german Tobias PM Schneid), Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru Violoncel și Orchestră în Re Major (în adaptarea compozitorului și violoncelistului spaniol Gaspar Cassado, în premieră discografică) și Carl Philipp Emanuel Bach – Concertul pentru Violoncel și Orchestră în Si Bemol Major (Allegretto, Adagio, Allegro assai).

Radutziu 2

După cinci ani de când a fost laureat al Secțiunii Violoncel, în cadrul  Concursului George Enescu, Valentin Răduțiu revine pe scena competiției, chiar la concertul de gală care va deschide ediția de anul acesta a Concursului. Alături de violonista Anna Țifu (laureată a Concursului Enescu 2007) și de pianistul Mihai Ritivoiu (laureat al Concursului Enescu 2011), Valentin Răduțiu va intepreta, pe scena Ateneului Român, în data de 3 septembrie, Triplul Concert de Ludwig van Beethoven.

Biletele pentru concertul de gală pot fi achiziționate accesând acest link aici.

Valentin Răduțiu este primul violoncelist care a înregistrat integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel și pian, împreună cu pianistul suedez Per Rundberg.

CD-ul cu lucrările enesciene este disponibil la acest link. 

Născut la Munchen, dar având părinți români, Valentin Răduțiu a luat primele sale lecții de violoncel de la tatăl său, la vârsta de 6 ani, continuându-și studiile mai apoi la Salzburg, Viena, și la Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio București și cu World Youth Symphony Orchestra.

Recent, violoncelistul a lansat și albumul de jazzRemembering the rain”, disponibil pe Amazon, și înregistrat alături de pianistul Benjamin Schaefer, care ilustrează o asociere inedită între violoncel și acest gen muzical.

 

 

 

 

Distribuie